۱۰ فیلم فاجعهمحور دیدنی
فیلمهای فاجعهمحور یک ژانر بسیار خاص هستند که تنها چند اثر برجسته در آن دیده میشود و در کنار آنها، تعداد زیادی از جواهرات نادیدهگرفتهشده وجود دارند که از زمان انتشار، عمدتاً در حاشیه ماندهاند. بهترین فیلمهای فاجعهمحور، آثاری شناختهشدهاند، از Twister گرفته تا Deep Impact. با این حال، برخی از فیلمهای فاجعهمحور بهدلیل مقیاس کوچکتر و روایتهای احساسیتر، نادیده گرفته میشوند.

در ادامه این مطلب شما را با ۱۰ فیلم فاجعهمحور دیدنی اما نادیده گرفته شده آشنا خواهیم کرد که هر کسی باید یکبار ببیند.
۱۰ فیلم فاجعهمحور نادیده گرفته شده
۱۰ – Monsters (۲۰۱۰)
۹ – Into the Storm (۲۰۱۴)
۸ – The Grey (۲۰۱۲)
۷ – The Hurricane Heist (۲۰۱۸)
۶ – Deepwater Horizon (۲۰۱۶)
۵ – The Andromeda Strain (۱۹۷۱)
۴ – Black Sea (۲۰۱۴)
۳ – The Midnight Sky (۲۰۲۰)
۲ – Crack in the World (۱۹۶۵)
۱ – In the Heart of the Sea (۲۰۱۵)
فیلم هیولاها
۱۰. Monsters (۲۰۱۰)
گاهی داستانهای فاجعهمحور میتوانند با پدیدههای ماوراءالطبیعه آغاز شوند، همان چیزی که در فیلم کمتر مورد بحث قرار گرفتهی هیولاها محصول ۲۰۱۰ به نمایش گذاشته شده است. پس از آنکه یک کاوشگر ناسا در مرز مکزیک و آمریکا سقوط میکند، موجودات فرازمینی موجود در آن، منطقهی وسیعی را در اختیار میگیرند و منطقهای قرنطینهشده و پر از موجودات خطرناک ایجاد میکنند؛ جایی که یک عکاس خبری و دخترش در تلاش برای فرار از آن هستند.
فیلم Monsters موفقیت مالی بزرگی بهدست آورد، چرا که بودجهی بسیار کم آن بیش از چهار برابر در گیشه بازگشت داشت. با این حال، ترکیب جالب حمله فضاییها، درام عاشقانه و تنش سیاسی آن، نتوانست در حافظهی فرهنگی عامه ماندگار شود.
۹. Into the Storm (۲۰۱۴)
وقتی صحبت از وضعیتهای جوی خطرناک میشود، گردبادهای مرگبار دوگانهی Twister بازار سینمایی را در قبضه دارند. اما این بهمعنای آن نیست که فیلمهای دیگر نباید به کاوش در طوفانهای مرگبار بپردازند، همان چیزی که فیلم به سوی طوفان نشان میدهد؛ فیلمی که در آن مجموعهای عجیب از گردبادها شهری حاشیهای در ایالت اوکلاهما را ویران میکند.
فیلم Into the Storm صحنههایی شگفتانگیز و اغراقآمیز از ویرانی طوفان دارد که بر تأثیر قدرت عظیم طبیعت تمرکز داشته و از نظر اکشن، با رقیب مشهورترش برابری میکند. استفاده از سبک فیلمهای پیداشده (Found Footage) نیز کمک میکند تا حس واقعی وحشت در این داستان ایجاد شده و تماشاگر را مستقیماً در جای قربانیان گردباد قرار دهد.
۸. The Grey (۲۰۱۲)
فیلمی بهشدت دستکمگرفتهشده در فیلمشناسی پرستارهی لیام نیسون، خاکستری یک فیلم فاجعهمحور انسانیتر و محدودتر است که در آن انسان در برابر طبیعت قرار میگیرد و پایانی به شدت بیرحمانه رقم میخورد. نیسون در اینجا نقش یک تیرانداز ماهر افسرده و با میل به خودکشی را بر عهده دارد که برای یک شرکت نفتی در آلاسکا گرگ شکار میکند و پس از سقوط هواپیمای حامل او و کارگران شرکت نفتی، مجبور میشود در کنار همکارانش برای بقا بجنگد.
در میان اقلیم سرد و خصمانه و گروه گرگهای گرسنهای که آنها را دنبال میکنند، گروه بازمانده از سقوط در فیلم The Grey یکییکی جانشان را از دست میدهند. روحیهی آنها یکی پس از دیگری خرد میشود، در حالی که این فیلم تیره و تار به بررسی مضامینی چون افسردگی، مردانگی و قوانین طبیعت میپردازد.
۷. The Hurricane Heist (۲۰۱۸)
بهطور همزمان یک فیلم فاجعهمحور و یک فیلم سرقت دیدنی، فیلم سرقت طوفانی دقیقاً همان چیزی است که عنوانش نشان میدهد. داستان دربارهی یک کارمند خزانهداری، یک هواشناس، و یک کارگر بخش نظافت و نگهداری است که با هم متحد میشوند تا جلوی یک باند سارق را بگیرند که قصد دارند با سوءاستفاده از یک طوفان سهمگین درجه ۵، از خزانهداری آلاباما سرقت کنند.
درست همانطور که جبهههای هوای سرد و گرم با هم ترکیب میشوند تا طوفانهای خشنی ایجاد کنند، ترکیب هیجانانگیز ژانرهای مختلف در The Hurricane Heist نیز یکدیگر را به سطحی بالاتر میبرند. جای تأسف است که این ایدهی خلاقانه باعث شهرت بیشتر این فیلم نشده، اما اگر کسی وقت گذاشته و این فیلم را تماشا کند، بهخاطر صحنههای اکشن واقعاً نفسگیرش، ارزش آن را درک خواهد کرد.
۶. Deepwater Horizon (۲۰۱۶)
ساخت فیلمهایی براساس فجایع واقعی همیشه کاری دشوار است، چرا که پذیرش عمومی این نوع اقتباسها معمولاً زمانی صورت میگیرد که حادثه دیگر از حافظهی جمعی محو شده باشد. دیپواتر هورایزن بازگویی داستانی از فاجعهی واقعی دکل نفتی به همین نام در سواحل مکزیک است که صنعت نفت را برای همیشه تغییر داد.
این فیلم نگاهی جذاب به زنجیرهی ترسناک اتفاقاتی است که منجر به این فاجعه شد، و جزئیات را بهشکلی آموزنده و در عین حال تماشایی به تصویر میکشد. مارک والبرگ محملی بینقص برای نشاندادن خطرات ناشی از حماقت انسانی در صنعتی پرآشوب و ناپایداری همچون سوختهای فسیلی است.
۵. The Andromeda Strain (۱۹۷۱)
در حالی که بسیاری از فیلمهایی که بر اساس کتابهای علمیتخیلی مایکل کرایتون ساخته شدهاند، به اوج محبوبیت رسیدهاند -بهویژه پارک ژوراسیک– اما همهی اقتباسهای سینمایی آثار اینقدر خوششانس نبودهاند. اینجاست که فیلم جاذبه آندرومدا (یا اسم درستتر رشته آندرومدا) وارد میشود؛ یک فیلم فاجعهمحور با محوریت ویروسی و پاتوژنی مرموز از فضا است که بهواسطهی سقوط یک ماهواره، وارد زمین میشود.
در دنیای پساکرونا، عجیب نیست که فیلمهای با موضوع همهگیری محبوبتر نشده باشند، اما The Andromeda Strain همچنان نگاهی دلهرهآور و واقعگرایانه به آن دارد که نشان میدهد برخورد با «حیات» فرازمینی چگونه میتواند باشد. این فیلم، ترسناک، پرتنش و با مرگ در مقیاس گسترده، مانند بلایی آسمانی بهآرامی و با تأثیر شدید پیش میرود.
۴. Black Sea (۲۰۱۴)
ترس از اقیانوس باز و فضاهای تنگ، هر دو فوبیاهایی رایج هستند که بسیار دارند و فیلم فاجعهمحور دریای سیاه از هر دو بهشکل فوقالعادهای بهره میبرد. این تریلر محصول ۲۰۱۴ بر خدمهی جسور یک زیردریایی تمرکز دارد که در قعر دریافت غرق میشود، در حالی که خدمه تلاش میکنند زنده بمانند اما زیردریاییشان زیر فشار امواج در حال خرد شدن است.
فیلم در حفظ تنش انسانی واقعگرایانه و درگیریهای درونگروهی موفق عمل میکند؛ امری که در چنین شرایطی قابل انتظار است و جناحهای بریتانیایی و روسی که در گروه بینالمللی شکار گنج حضور دارند، اوضاع را از بد به بدتر سوق میکنند. مایه تاسف است که Black Sea در میان طرفداران عام سینما جایگاه شایستهای نیافته است.
۳. The Midnight Sky (۲۰۲۰)
در میان تمام فیلمهای تحسینشده با بازی جورج کلونی، آسمان نیمهشب بدون شک دستکمگرفتهشدهترین آنهاست. کلونی در این فیلم هم بازی میکند و هم کارگردانی آن را بر عهده دارد؛ فیلمی که در آیندهای نزدیک روایت میشود، زمانی که زمین بهدلیل یک فروپاشی زیستمحیطی مبهم تقریباً به طور کامل تخلیه شده است.
کلونی نقش دانشمندی با بیماری لاعلاج را بازی میکند که در یک ایستگاه دورافتاده در قطب شمال مستقر است تا به یک مأموریت فضایی پیشین هشدار دهد که به زمین بازنگردد، اما در این بین، با یک کودک پنهانشده در تأسیسات مواجه میشود. روایت دوگانهی منحصربهفرد و سفر شخصی غمانگیز شخصیت کلونی در میانهی بحران، این فیلم را به تجربهای درگیرکننده تبدیل میکند.
۲. Crack In The World (۱۹۶۵)
تهدید جنگ هستهای ناشی از جنگ سرد، در دهههای ۵۰ و ۶۰ ذهن فیلمنامهنویسان را به شدت درگیر کرده بود، همان چیزی که فیلمهایی مانند شکاف در جهان نشان میدهند. در این فیلم، گروهی از دانشمندان یک بمب هستهای را به مرکز زمین شلیک میکنند، به این امید که انرژی طبیعی آن را استخراج کنند، اما نتیجه، پیامدی فاجعهبار برای سیاره آبی است.
فاجعه آنقدر وخیم میشود که زمین تقریباً به دو نیم تقسیم شده، و جلوههای ویژهای که این موضوع را به تصویر میکشند، با وجود آنکه در سال ۱۹۶۵ ساخته شده، بهطرز شگفتآوری همچنان قابل قبول است. Crack in the World همچون هشداری شوم برای طمع بیپایان بشریت در تلاشهایش برای استخراج بیش از حد از طبیعت عمل میکند.
۱. In The Heart Of The Sea (۲۰۱۵)
با وجود حضور دو بازیگری که بعدها برای بازی در فیلمهای دنیای سینمایی مارول به شهرت رسیدند، در دل دریا یک فیلم فاجعهمحور تاریخی است که بهطرز ناعادلانهای کمارزش تلقی شده و شایستهی تحسین بیشتری است. داستان این فیلم بر اساس رویدادهای واقعی است که الهامبخش رمان موبی دیک شدند؛ جایی که یک نهنگ غولپیکر یک کشتی شکار نهنگ را نابود کرده و خدمه را به حال خود رها میکند.
وحشت بقا در اقیانوس وسیع، پایانی وحشتناک برای تمام خدمه این کشتی در پی دارد؛ از جمله تام هالندِ جوان و کریس همسورث که تازه پس از نقش ثور در این فیلم ظاهر شده بود. هر دو ستاره در این فیلم فاجعهمحور ترسناک که یک تراژدی واقعی را روایت میکند، چشماندازی از ستارهشدنشان در آینده نزدیک را به نمایش میگذارند.
دیدگاه