حسن ریاحی:

سرود ملی ایران ارکستراسیون بهتری در مقایسه با سایر کشورها دارد

آهنگساز سرود ملی جمهوری اسلامی در توضیح این که این اثر یک کپی برداری از سرود ملی کره جنوبی نبوده است، گفت: حقیقتا در زمان ساخت این اثر سرود ملی کره جنوبی را نمی‌شناختم و از آن استفاده نکردم. ضمن آنکه این سرود، نسبت به سرودهای ملی دیگر کشورها، ارکستراسیون خوبی دارد.

سرود ملی ایران ارکستراسیون بهتری در مقایسه با سایر کشورها دارد

حسن ریاحی در پاسخ به این پرسش که پس از گذشت چند دهه از ساخت سرود ملی جمهوری اسلامی و حواشی و انتقاداتی که به ویژه در سالهای اخیر نسبت به این سرود وجود دارد و آن را یک کپی کاری از سرود ملی کره جنوبی می دانند، چه عقیده ای دارد، بیان کرد: سرودها در جاهایی فرم خاصی دارند اما همه آن ها در یک چیز مشترک هستند و آن این است که شروع و اوج و فرود و پایان دارند و در جاهایی ممکن است روند ملودی آنها شباهت هایی داشته باشد.

وی ادامه داد: فقط چهار نت از این دو سرود شبیه هم است اما از لحاظ ساختمان اثر، سرود ایران به‌هیچ‌وجه شبیه سرود کشور کره جنوبی نیست. لازم به یادآوری است که سرود ملی ما از منظر ارکستراسیون، فرم و هارمونی بسیار برجسته تر از سرود ملی کره جنوبی است.

آهنگساز سرود ملی جمهوری اسلامی در توضیح این که این اثر یک کپی برداری از سرود ملی کره جنوبی نبوده است، اظهار داشت: حقیقتا در زمان ساخت این اثر سرود ملی کره جنوبی را نمی شناختم و از آن استفاده نکردم.

وی در مورد ساخت این سرود توضیح داد: آن زمان برای ساخت این اثر ملودی هایی را بررسی کردم که شروعش چه باشد و اوج و فرودش چه و این که این سرود باید کوتاه می بود؛ در نتیجه خروجی حاصل شد و این سرود ۵۹ ثانیه است.

ریاحی یادآور شد: برای ساخت این اثر مانند سایر تولیدات جلو رفتم همچنان که معمولا آهنگسازان با پیانو شروع می کنند. البته فرم سرود رسمی تقریبا مشخص است اما برای ساخت این اثر به چیزهای مختلفی که شنیده بودم، رجوع کردم.

آهنگساز سرود ملی جمهوری اسلامی تصریح کرد: ناچار بودم یکی از دستگاه‌های موسیقی ایران را برای ساخت این اثر به کار بگیرم پس سعی کردم گامش ماژور باشد و برای پیش درآمد از دستگاه ماهور الهام گرفتم و در فرودش، از میگلی که گوشه‌ای کوچک از توابع آواز شوشتری محسوب می‌شود، استفاده کردم.

ریاحی خاطرنشان کرد: سرود ملی ایران، در مقایسه با سرودهای سایر کشورهای جهان به نظرم به نسبت زمان خلق آن، ارکستراسیون خوب تری دارد.

این موسیقی دان در پاسخ به این پرسش که ممکن است یک سرود ملی عوض شود یا تغییر کند، گفت: امکانش هست. و احتمالا تجربیاتی مبنی بر تغییر یک سرود ملی در اثر اتفاقاتی که رخ داده در تاریخ داشته ایم.

وی افزود: در چنین شرایطی شاید رژیمی عوض شود یا این که بخواهند بخشی از فرم سرود را تغییر دهند که یک سرود ملی تغییر کند.

حسن ریاحی (زاده ۲۲ بهمن ۱۳۲۳) چهره ماندگار موسیقی، آهنگساز ایرانی، رئیس هیئت داوران جشنواره موسیقی فجر، مدیر سابق مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما و مدیر گروه موسیقی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی است.

ریاحی از کودکی نزد پدر فراگیری پیانو را آغاز کرد و در سن ۱۲ سالگی وارد هنرستان موسیقی شد و با ساز تخصصی ویلن فارغ‌التحصیل گردید. وی پس از مدتی کار اجرایی در دانشگاه شیراز، جهت تکمیل تحصیلات به آمریکا رفت. در سال ۱۳۵۶ کارشناسی ارشد موسیقی را از دانشگاه تمپل و کمبز فیلادلفیای آمریکا دریافت کرد و در سال ۱۳۶۱ موفق به دریافت مدرک دکترای موسیقی از همان دانشگاه شد.

وی پس از بازگشت به ایران در واحد موسیقی سازمان صدا و سیما مشغول به کار شد و هم‌اکنون مدیر گروه موسیقی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد است. سرود ملی فعلی ایران از ساخته‌های او است که چند سال بعد، انتقاداتی در مورد کپی برداری وی از سرود ملی کره جنوبی در تدوین سرود ملی ایران در دوران جمهوری اسلامی مطرح شد.

حسن ریاحی آلبومی با نام «بوی بهار» نیز دارد که در آن آهنگهایی چون «بوی بهار» (آب زنید راه را…)،(میلاد - باصدای حسین سرشار) و مدرس به چشم می‌خورد.

منبع: ایرنا
کد مطلب: ۳۶۹۲۲۵
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت